2015. július 17., péntek

A SZŐNYI KATOLIKUS TEMPLOM / Többi képért kattints a posztra

A műemlékké nyilvánított Fellner Jakab által tervezett copf stílusú római katolikus templomot 1777-ben szentelték fel. Plébániaépülete 1786-ban készült el.

A templom nyugati falában még ma is láthatók az 1848/1849-es szabadságharc során az épületet ért lövések ágyúgolyói, illetve az 1895. évi nagy árvíz magasságának a szintje. Érdemes benézni a szépen berendezett templomba, ahol a modern mennyezetfestmény kivételével barokk szobrokat és oltárképeket csodálhatunk. A főoltárképen Mária mennybevétele, felette a Szentháromság-szoborcsoport található. Az oltárt Szent Fülöp és Szent Jakab szobrai fogják közre. 
A nyugati mellékoltárképen Árpádházi Szent Erzsébetről festett kép látható, mint az építtető Berényi Erzsébet védőszentje, a keleti mellékoltáron pedig Szent Nürai Miklós képe, aki grófnő férjének volt a védőszentje. 
A mellékoltárokon megjelenik még Szent Vendel, és valószínűleg Szent Lénárd, Szent Flórián és Borromei Szent Károly szobra, valamint a vallásos cselédek példaképe, Szent Notburga és a hajósok védőszentje, Szent Izidor képe. Külön figyelmet érdemel a dúsan faragott szószék. A templom kovácsoltvas munkái, padozata és 1781-ben készített kétmanuálos orgonája szépen illeszkednek a berendezési tárgyakhoz.






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Folytatáshoz katt a posztra ! :-)
Minden megosztást köszönök ! :-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...